BioFinder

BioFilm detectiemiddel

In de voedselverwerkende industrie is de aanwezigheid van biofilms op oppervlakken een belangrijke oorzaak van besmetting van eindproducten.

De veiligheid en hygiëne in de voedingsindustrie wordt geconfronteerd met verontreinigingsproblemen, zoals micro-organismen die zich hechten aan oppervlakken. Deze structuur staat bekend als biofilm.

Biofilms zijn in wezen groepen micro-organismen (bacteriën, gisten, schimmels) die extracellulaire polymere stoffen (EPS) produceren, wat ze als een schild beschermt tegen ongunstige omgevingsomstandigheden. Om zich te ontwikkelen hebben ze alleen een vochtige omgeving nodig en een minimale hoeveelheid voedingsstoffen.

In vochtige omstandigheden zijn biofilms een kritische en gecompliceerde bron van besmetting, vanwege hun weerstand tegen conventionele reinigings- en hygiëneprocedures.

Dit maakt het verwijderen van biofilms bijzonder lastig. Zelfs het lokaliseren van biofilms kan een uitdaging zijn, omdat ze onzichtbaar zijn voor het blote oog.

De oplossing

BioFinder is ontwikkeld om de aanwezigheid van biofilms te detecteren. Biofinder geeft een schuimreactie zodra het in aanraking komt met bacteriën als Listeria, Salmonella, E. Coli en Staphylococcus.

Het gebruik van BioFinder optimaliseert en stroomlijnt reinigings- en ontsmettingsprocessen. Je kunt het aanbrengen op de meest gebruikte oppervlakken in de voedingsindustrie, zoals roestvrijstalen, polypropyleen en met epoxy gecoate oppervlakken.

Het werkt heel eenvoudig: spuit BioFinder op een oppervlakte en binnen enkele seconden zie je waar biofilms aanwezig zijn. Het onthult onmiddellijk besmette gebieden. De reactie is minimaal 10 minuten zichtbaar. Je kunt het eenvoudig verwijderen door de oppervlakken met overvloedig water af te spoelen.

Biofinder heeft veel voordelen ten opzichte van andere methodes, maar tijd- en kostenbesparing zijn zeker de belangrijkste!